Voorbeeldcasus van Flow Mindset Coaching in Muziek

Een musicus die continue de focus had op de vraag; "Doe ik het zo goed? en daarmee een focus buiten het veld van de activiteit had en zichzelf op dingen focust waar hij geen controle over heeft en dus buiten het veld van de uitdaging/vaardigheid valt en daarmee geen of weinig plezier beleefde aan het musiceren zelf maar vooral aan het presteren en status verwerven. 

Bij het hanteren van een flow mindset ontstaat de vraag: welke processen zijn intrinsiek belonend voor mij, wat je de weg naar binnen laat maken om de authentieke zelf op te zoeken: muziek maken gaat over jezelf presenteren via je instrument, maar als je niet in contact bent met jezelf valt er weinig te presenteren en houd je alleen de (technisch georiƫnteerde) prestatie over.

Een prachtig voorbeeld van hoe een externe, prestatiegerichte focus iemand kan weghouden van de essentie van zijn of haar kunst. Het laat zien dat flow niet alleen gaat over techniek of uiterlijke resultaten, maar over de innerlijke verbinding met wat je doet.

De reis van deze musicus illustreert precies authentiek handelen wat kenmerkend is als een voorwaarde voor flow: van een geforceerde, externe prestatiegerichte benadering naar een intrinsiek belonende, authentieke ervaring. Door de focus te verleggen van "Doe ik het goed?" naar "Wat maakt muziek maken voor mij betekenisvol?", opent zich een heel nieuwe dimensie van musiceren.

Het gaat dus niet om de perfecte uitvoering, maar om de expressie van jezelf door middel van je instrument. Als je niet in contact staat met jezelf, wordt muziek maken een technische oefening zonder ziel. Wanneer je wel die innerlijke verbinding vindt, wordt het een vorm van zelfexpressie, communicatie en diepere betekenisgeving.

Dit voorbeeld toont precies de kracht van flow: het transformeert een activiteit van een externe prestatie naar een intrinsiek belonende ervaring van zelfontdekking en authentieke expressie.